Yoghurt is niet weg te denken uit een gezond eetpatroon. Er bestaan ontelbare varianten: magere yoghurt, aardbeienyoghurt, drinkyoghurt, Griekse yoghurt, volle yoghurt, sojayoghurt, …
Toch zijn ze niet allemaal even gezond. Welke yoghurt past er dan wel het best bij een gezonde levensstijl?
Yoghurt is zo
gezond dankzij de ingrediënten prebiotica en probiotica. Die ingrediënten
zorgen ervoor dat de goede bacteriën in het darmgestel worden gestimuleerd en
dat komt onze gezondheid ten goede. Andere stoffen in yoghurt helpen ook
verschillende ziekten en kwaaltjes te bestrijden. Zo werd de goede invloed van
yoghurt al bewezen bij maagzweren, hoge bloeddruk en zelfs kanker. Zo zal 100
gram yoghurt ook meer calcium en eiwitten bevatten dan dezelfde hoeveelheid
magere melk. Door de lichte textuur zijn de meeste yoghurts licht verteerbaar.
Yoghurt is dus een zogenaamd ‘superfood’ zoals auteurs Steven Pratt en Kathy
Matthews het in hun gelijknamige boek beschrijven.
Maar sommige
yoghurtfabrikanten voegen extra suikers en bewaringsmiddelen aan de yoghurt toe
om de smaak te beïnvloeden en zo meer te verkopen. Daarom vergelijken we 4
verschillende soorten yoghurt en hun voedingswaarde, om zo te kunnen besluiten
welke nu het beste bij uw dieet past.
Om de zure smaak
van de Griekse yoghurt te vermijden kan je fruit en honing naar smaak
toevoegen. Zo creëer je een tussendoortje dat dezelfde voedingswaarde bevat, en
even zoet is als een gesuikerde yoghurt.
Sojayoghurt
Het verschil tussen gewone en sojayoghurt is
dat sojayoghurt volledig plantaardig is, dus ook geschikt voor veganisten, en
het is een uitstekende bron van plantaardige eiwitten. Sojayoghurt heeft
dezelfde consistentie als gewone yoghurt, maar omdat het geen dierlijke
eiwitten bevat, bevat het ook geen dierlijke vetten. Sojayoghurt heeft meer
vetten dan Griekse yoghurt, maar het zijn goede of onverzadigde vetten. Deze
vetten zijn essentieel voor een goede gezondheid. Eén portie sojayoghurt kan
tot 40% van de aanbevolen hoeveelheid calcium bevatten. Heerlijke
sojayoghurtvariatie
met
rood fruit en speculaas
Ingrediënten
-
200 gram sojayoghurt (bijvoorbeeld Alpro
Soya Mild & Creamy Naturel)
-
100 gram rood fruit
-
Specula as
Mix de yoghurt met de rode vruchten in de
blender. Verkruimel de speculaasjes. Verdeel de helft van de
speculaaskruimels over glazen schaaltjes. Giet het yoghurtmengsel over de
speculaasbodem heen en strooi de resterende kruimels erover.
(bron:
alprosoya.nl)
|
Magere yoghurt
Magere yoghurt
bevat minder dan 1% vet. Maar er kunnen extra suikers aan toegevoegd zijn en
daardoor kan magere yoghurt een ongezondere keuze zijn dan bijvoorbeeld Griekse
yoghurt.
Bosbessenyoghurtijsjes
Ingrediënten
-
12 bakvormpjes van papier
-
De geraspte schil en sap van 1 kleine
citroen
-
450 gram magere yoghurt naturel
-
55 tot 115 gram suiker
-
450 gram bosbessen
-
12 ijslolliestokjes
Vul de muffinvormpjes met de papieren
bakvormpjes. Meng de citroenschil, sap, yoghurt en suiker door elkaar. Roer
de bosbessen erdoor. Verdeel het mengsel over de bakvormpjes en zet de
anderhalf uur in de diepvriezer. Steek een stokje in het ijsje en laat
verder bevriezen tot ze hard zijn. Haal voor gebruik het papier van de
ijsjes en laat de 5 minuten ontdooien op kamertemperatuur.
(bron:
‘Superfood’, Steven Pratt en Kathy Matthews)
|
Volle yoghurt
Volle yoghurt wordt
gemaakt van volle melk en bevat daarom minstens 3% vet. Volle zuivel bevat meer
vitamine D dan magere, omdat het bij het produceren van magere yoghurt verloren
gaat. Volle yoghurt is veel minder bewerkt en daarom beter voor kleine
kinderen, want zij hoeven ook nog geen calorieën te tellen.
Volle yoghurt met beschuit en appelmoes
Ingrediënten
-
2
moesappels
-
2
eetlepels suiker
-
1
theelepel kaneel
-
4
beschuiten
-
6
deciliter volle yoghurt
Schil de appels, snijd ze in stukken en
verwijder de klokhuizen. Breng de suiker met de appelstukjes, ½ deciliter
water en de helf van de kaneel aan de kook. Kook ze 10 minuten op een laag
vuur. Neem de pan van het vuur, roer goed door en laat de appelmoes
afkoelen tot kamertemperatuur. Verdeel de beschuiten over 4 schaaltjes.
Schep de appelmoes erop. Schenk de yoghurt erover en bestuif met de rest
van het kaneelpoeder.
(bron:
mijnreceptenboek.nl)
|
De gezondste keuze,
en dus ook mijn favoriet, is de Griekse yoghurt, waar er nog tal van originele
recepten voor bestaan. Van nagerechten tot sauzen, Griekse yoghurt is een van
de veelzijdigste van zijn soort.
Als yoghurt geen
optie is, is er nog altijd kefir. Kefir is een yoghurtvervanger die het beste
van de voedingswaarde van yoghurt bevat. De smaak lijkt op die van een
drinkyoghurt, maar kefir bevat minder suikers en is de gezondere keuze. Toch is
kefir geen oplossing voor mensen met lactose-intolerantie, want het bevat zo’n
30% lactose. Het is verkrijgbaar in de meeste biospeciaalzaken.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten