09-10-2012

Superyoghurt


Yoghurt is niet weg te denken uit een gezond eetpatroon. Er bestaan ontelbare varianten: magere yoghurt, aardbeienyoghurt, drinkyoghurt, Griekse yoghurt, volle yoghurt, sojayoghurt, …
Toch zijn ze niet allemaal even gezond. Welke yoghurt past er dan wel het best bij een gezonde levensstijl?

Yoghurt is zo gezond dankzij de ingrediënten prebiotica en probiotica. Die ingrediënten zorgen ervoor dat de goede bacteriën in het darmgestel worden gestimuleerd en dat komt onze gezondheid ten goede. Andere stoffen in yoghurt helpen ook verschillende ziekten en kwaaltjes te bestrijden. Zo werd de goede invloed van yoghurt al bewezen bij maagzweren, hoge bloeddruk en zelfs kanker. Zo zal 100 gram yoghurt ook meer calcium en eiwitten bevatten dan dezelfde hoeveelheid magere melk. Door de lichte textuur zijn de meeste yoghurts licht verteerbaar. Yoghurt is dus een zogenaamd ‘superfood’ zoals auteurs Steven Pratt en Kathy Matthews het in hun gelijknamige boek beschrijven.

Maar sommige yoghurtfabrikanten voegen extra suikers en bewaringsmiddelen aan de yoghurt toe om de smaak te beïnvloeden en zo meer te verkopen. Daarom vergelijken we 4 verschillende soorten yoghurt en hun voedingswaarde, om zo te kunnen besluiten welke nu het beste bij uw dieet past.


Griekse yoghurt
Griekse yoghurt is een mix van yoghurt en kaas en heeft een eerder zure smaak. Deze yoghurt staat vooral bekend omdat hij geen verzadigde vetten bevat en maar liefst 44% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid eiwitten. Eiwitten worden door het lichaam afgebroken en gebruikt als brandstof.

Om de zure smaak van de Griekse yoghurt te vermijden kan je fruit en honing naar smaak toevoegen. Zo creëer je een tussendoortje dat dezelfde voedingswaarde bevat, en even zoet is als een gesuikerde yoghurt.

Sojayoghurt
Het verschil tussen gewone en sojayoghurt is dat sojayoghurt volledig plantaardig is, dus ook geschikt voor veganisten, en het is een uitstekende bron van plantaardige eiwitten. Sojayoghurt heeft dezelfde consistentie als gewone yoghurt, maar omdat het geen dierlijke eiwitten bevat, bevat het ook geen dierlijke vetten. Sojayoghurt heeft meer vetten dan Griekse yoghurt, maar het zijn goede of onverzadigde vetten. Deze vetten zijn essentieel voor een goede gezondheid. Eén portie sojayoghurt kan tot 40% van de aanbevolen hoeveelheid calcium bevatten.

 

Heerlijke sojayoghurtvariatie
met rood fruit en speculaas
 
Ingrediënten
-          200 gram sojayoghurt (bijvoorbeeld Alpro Soya Mild & Creamy Naturel)
-          100 gram rood fruit
-          Specula               as
 
Mix de yoghurt met de rode vruchten in de blender. Verkruimel de speculaasjes. Verdeel de helft van de speculaaskruimels over glazen schaaltjes. Giet het yoghurtmengsel over de speculaasbodem heen en strooi de resterende kruimels erover.
(bron: alprosoya.nl)



Magere yoghurt
Magere yoghurt bevat minder dan 1% vet. Maar er kunnen extra suikers aan toegevoegd zijn en daardoor kan magere yoghurt een ongezondere keuze zijn dan bijvoorbeeld Griekse yoghurt.


Bosbessenyoghurtijsjes
Ingrediënten
-          12 bakvormpjes van papier
-          De geraspte schil en sap van 1 kleine citroen
-          450 gram magere yoghurt naturel
-          55 tot 115 gram suiker
-          450 gram bosbessen
-          12 ijslolliestokjes
 
Vul de muffinvormpjes met de papieren bakvormpjes. Meng de citroenschil, sap, yoghurt en suiker door elkaar. Roer de bosbessen erdoor. Verdeel het mengsel over de bakvormpjes en zet de anderhalf uur in de diepvriezer. Steek een stokje in het ijsje en laat verder bevriezen tot ze hard zijn. Haal voor gebruik het papier van de ijsjes en laat de 5 minuten ontdooien op kamertemperatuur.
(bron: ‘Superfood’, Steven Pratt en Kathy Matthews)


Volle yoghurt
Volle yoghurt wordt gemaakt van volle melk en bevat daarom minstens 3% vet. Volle zuivel bevat meer vitamine D dan magere, omdat het bij het produceren van magere yoghurt verloren gaat. Volle yoghurt is veel minder bewerkt en daarom beter voor kleine kinderen, want zij hoeven ook nog geen calorieën te tellen.

 


Volle yoghurt met beschuit en appelmoes
Ingrediënten
-          2 moesappels
-          2 eetlepels suiker
-          1 theelepel kaneel
-          4 beschuiten
-          6 deciliter volle yoghurt
 
Schil de appels, snijd ze in stukken en verwijder de klokhuizen. Breng de suiker met de appelstukjes, ½ deciliter water en de helf van de kaneel aan de kook. Kook ze 10 minuten op een laag vuur. Neem de pan van het vuur, roer goed door en laat de appelmoes afkoelen tot kamertemperatuur. Verdeel de beschuiten over 4 schaaltjes. Schep de appelmoes erop. Schenk de yoghurt erover en bestuif met de rest van het kaneelpoeder.
(bron: mijnreceptenboek.nl)



De gezondste keuze, en dus ook mijn favoriet, is de Griekse yoghurt, waar er nog tal van originele recepten voor bestaan. Van nagerechten tot sauzen, Griekse yoghurt is een van de veelzijdigste van zijn soort.

Als yoghurt geen optie is, is er nog altijd kefir. Kefir is een yoghurtvervanger die het beste van de voedingswaarde van yoghurt bevat. De smaak lijkt op die van een drinkyoghurt, maar kefir bevat minder suikers en is de gezondere keuze. Toch is kefir geen oplossing voor mensen met lactose-intolerantie, want het bevat zo’n 30% lactose. Het is verkrijgbaar in de meeste biospeciaalzaken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten