06-10-2012

5 weetjes over: de appel!


Or so they say! Appels, het eerste waar ik aan denk bij het woord 'fruit', en ook een van de meest veelzijdige soorten fruit. De mogelijkheden zijn eindeloos. Wat is de voedingswaarde van een appel, en wat maakt het zo gezond?

1. Appels zijn cholesterol-verlagend!
Buiten de vezels en de vitaminen die een appel bevat, verlaagt een appel ook een te hoge cholesterol! Uit een onderzoek van het tijdschrift Journal of Functional Foods blijkt dat na een appel per dag eten de cholesterol van de proefpersonen tot 40% lager was! An apple a day does keep the doctor away! Op vlak van cholesterol dan toch :).

2. Appels helpen afvallen!
Een chemische stof die in de schil van een appel aanwezig is, zorgt ervoor dat het lichaam meer calorieƫn verbrand. Dat wil zeggen dat het eten van een volledige appel (buiten het klokhuis natuurlijk) je mee helpt afvallen! Je vindt dezelfde chemische stof onder andere in pruimen, veenbessen en basilicum.

3. Appels houden je jong!
Appels houden botten en spieren in betere conditie, waardoor je op termijn relatief langer zal leven. De antioxidanten in de appel helpen de tekenen van ouderdom te bestrijden.

4. Appels zijn het populairst!
De appel is in Belgiƫ en Nederland het meest gegeten stuk fruit. Het is dus behoorlijk populair, er bestaan zelf meer dan 7000 (!) verschillende soorten. Zelf bewaar ik mijn appels altijd in de ijskast, zo blijven ze extra fris en lekker knapperig.

5. Appels eten verminderd het risico op ernstige ziektes!
Het risico op ziektes zoals astma en zelfs Alzheimer is relatief lager als men van appels eten een gewoonte maakt. Onderzoek toonde ook aan dat appels een grote weerbaarheid hebben tegen verschillende kankers zoals slokdarm- en maagkanker.

Bron



En om af te sluiten: een simpel, maar vooral lekker receptje dat maar 5 minuten in beslag neemt:

Benodigdheden (voor 2 personen)
- 1 appel
- een handvol amandelsnippers of stukjes amandelen
- honing
- kaneel

Bereiding:
Snijdt de appel in stukjes en strooi er wat kaneel over. Verwarm ze in de microgolfoven tot ze zacht worden. Strooi de amandelstukjes over de warme appel en meng. Voeg honing naar snaak toe. Smakelijk!


Zeker in tijden van blok, zoals hier bij mij, kan dit echt smaken!



Geen opmerkingen:

Een reactie posten